Feesttips


Binnenkort is je zoon of dochter jarig. Waarschijnlijk ben je je nu aan het oriënteren voor een kinderfeest! Ik heb originele draaiboeken gemaakt in allerlei thema's waar je uit kunt kiezen. Voor het feestgedruis begint, is een goede voorbereiding essentieel. Betrek hierbij vooral je jarige job, dat is wel zo leuk. Het is immers zijn of haar kinderfeest! 

 

Hieronder staat een algemene checklist die je kunt gebruiken bij de voorbereidingen en vind je verdere nuttige feesttips. Laat de voorpret maar beginnen!

 • Stel een datum en tijd vast.
 • Bepaal de hoeveelheid kinderen.
 • Bedenk welk themafeest je wilt geven. Wat spreekt je kind op dit moment het meeste aan?
 • Maak of koop de uitnodigingen (liefst in het thema) en deel ze twee of drie weken voor het feest uit.
 • Bepaal de inhoud van het feest. Welke spelletjes en knutselactiviteiten wil je doen? Probeer activiteiten zoveel mogelijk af te wisselen; spelletjes, knutselen, schminken en waar mogelijk actieve buitenactiviteiten (dan kunnen de kinderen hun energie kwijt). Zorg altijd voor alternatieven: het Nederlands weer is immers onvoorspelbaar.

Maak van de gekozen activiteiten een draaiboek: wat wil je als eerste doen? drinken, eten, cadeautjes uitpakken, spelletjes, knutselen? Het draaiboek dient meer als richtlijn, dus hou je er niet teveel aan vast.

 • Haal alvast boodschappen/benodigdheden in huis: zoals lekkere hapjes en drankjes, weggeefcadeautjes en versieringen. Er bestaan meerdere winkels waar je thema artikelen kunt kopen, maar ook meerdere websites. Bestel wel op tijd!
 • Zorg voor voldoende volwassenen. Verdeel onderling de taken: wie helpt er bij welke spelletjes/knutselactiviteiten? Wie maakt er foto’s? wie zorgt er voor de hapjes en drankjes?
 • Bereid activiteiten goed voor. Maak voor de knutselactiviteiten een voorbeeld, zodat de kinderen zien wat ze gaan maken.
 •  Zorg dat je van te voren alle telefoonnummers van de ouders van de kinderen hebt. Erg belangrijk mocht er een ongelukje gebeuren.

Op de dag zelf, voor het kinderfeestje begint:

 

 • Alle benodigdheden zijn in huis. Versier je huis of tuin nu zo feestelijk mogelijk (eventueel in het gekozen thema) met ballonnen, slingers, vlaggen, etcetera. En dek ook de tafel gezellig met een mooi tafelkleed, bordjes, bekers, bestek, eventueel schaaltjes met snoepjes, etcetera. Voor de makkelijkheid (en veiligheid voor de jongste kinderen) raden we aan om plastic serviesgoed aan te schaffen.
 • Leg waar mogelijk zoveel mogelijk spullen/materialen klaar, zodat je niet hoeft te zoeken als de kinderen er zijn. Dat bespaart je een hoop stress. Leg ook de camera vast klaar (check of de batterijen opgeladen zijn en of je nog voldoende foto’s kunt maken).
 • Mocht je een speurtocht organiseren, doe dan de materialen die je nodig hebt tijdens de tocht, in een makkelijke rugtas. Op deze manier heb je je handen vrij om de kinderen te begeleiden.

Enkele tips waar je op kunt letten tijdens het kinderfeest:

 • Let erop of alle kinderen het naar hun zin hebben. Is een kind wat  terughoudend of verlegen, probeer hem of haar dan wat extra aandacht te geven en bij de activiteiten te betrekken.
 • Mocht je tijdens het feest met de kinderen naar buiten gaan vanwege een uitstapje of een speurtocht, leg dan eerst een aantal regels uit. Bijvoorbeeld: bij elkaar blijven, niet zomaar een weg oversteken, niet vooruit rennen.
 • Hoe leuk een activiteit ook is, het kan altijd gebeuren dat een activiteit niet aanslaat bij de kinderen. Maak je hier vooral niet druk om. Pas de activiteit aan of las een korte speelpauze in. En laat de kinderen daarna zelf een andere activiteit kiezen.

In de draaiboeken zelf vind je nog meer leuke en handige tips, toegespitst op het thema van je keuze. Ik wens je veel plezier met het organiseren van het kinderfeest!


Wat het ook altijd goed doet op kinderfeestjes is een piñata. Deze kun je kopen bij diverse winkels. Maar nog leuker is, zelf maken. Met dozen, crepepapier en karton kom je al een heel eind. Op internet vind je ook leuke ideeen hiervoor. Ik heb voor het kinderfeestje van mijn zoontjes ook zelf de piñata's gemaakt. Dat was echt een hit. Zie hierboven het resultaat van 1 piñata.